Isak liker skikkelig arbeid

Isak (19) fra Kautokeino sier kombinasjonen allmennfag og yrkesfag gir mange muligheter.

Hvorfor valgte du yrkesfag?
Jeg valgte byggfag fordi jeg er glad i håndverk. Det er utrolig artig å holde på med hendene, og jeg liker å bygge. Og tømring er allsidig.

Hvordan trives du som lærling i Peab?
Jeg trives veldig godt. Det er jo en grunn til at jeg har valgt dem to ganger. Jeg begynte på byggfag på Kvaløya VGS i Tromsø fordi de hadde vekslingsmodellen, som betydde at jeg kom meg ut i jobb hos Peab Bjørn Bygg samtidig med at jeg gikk på skolen. Så fant jeg ut at det var smart å ta studiespesialisering, og jeg fullførte videregående i Kautokeino. Men det er håndverk som er tingen, så jeg kom tilbake som lærling. Det er jo skikkelig arbeid, og jeg jobber med folk som liker å ta i et tak og som er kry over jobben sin. 

Hva blir veien videre etter fagbrevet?
Vi får se hva jeg gjør når jeg har tatt fagprøven i slutten av året. Jeg er jo reindriftssame og har jobbet med reinen innimellom når jeg har gått på skole og etter militærtjenesten. Så det blir en balanse mellom de to.

Er det noe som har overrasket deg underveis?
Det var selvfølgelig en overgang fra skolen da jeg ble lærling første gang. Du må være villig til å ta i et tak og jobbe skikkelig. For meg fungerte det fint, for de er veldig flinke til å ta hånd om lærlingene hos Peab Bjørn Bygg.

Hvorfor bør flere velge bygg- og anleggsfag på VGS? 
Jeg anbefaler det absolutt. Har du tatt fagbrev i et byggfag, sitter du med verdifull kompetanse og kan starte i et yrke etter fire år. Samtidig har du mange muligheter hvis du vil utdanne deg videre.