Mats trives med variasjonen i betongfaget

Mats (19) var lei teoretiske fag, og ser mange muligheter i byggfag.

Hvorfor valgte du yrkesfag?
Jeg hadde lyst til å jobbe ute og var lei av teoretiske skolefag. Jeg gikk to år på byggfag på Borgund vidaregåande skule. Lærerne sa det var få som valgte betong, og at jeg var garantert jobb hvis jeg ble lærling i betongfaget.

Hvordan trives du som lærling i Peab?
Jeg trives veldig bra. Jeg jobber med kjekke, hyggelige folk. Det er mange oppdrag rundt omkring på Sunnmøre. Og det er variert – alt fra kaier til skoler og boligblokker. Nå monterer jeg betongelementer på en butikk i Volda. Jeg har også støpt mye forskjellig, og jeg har støpt og armert tusen kvadratmeter med gulv på et oppdrettsanlegg. Det var artig.

Hva blir veien videre etter fagbrevet?
Jeg skal ta fagbrev til sommeren. Så da blir jeg fagarbeider. Kanskje skal jeg jobbe meg opp til bas og eventuelt formann. I helgene har jeg forresten begynt å jobbe litt på en gård som søskenbarnet mitt eier, og det liker jeg også godt. Jeg hjelper til med å melke geiter og snekrer og skrur litt der det trengs, men det er helt klart betongfaget jeg satser på.

Er det noe som har overrasket deg underveis?
Ja, at det er få unge betongarbeidere. På de fleste byggeplassene jeg har jobba er snittalderen ganske høy. Så jeg skulle gjerne noen yngre kolleger. Ellers er det flere oppgaver og mer variasjon i betongfaget enn mange tror. Vi har noen som monterer betongelementer, noen støper golv, noen forskaller og armerer, og noen liker å veksle mellom oppgaver.

Hvorfor bør flere velge bygg- og anleggsfag på VGS? 
Du får mange muligheter og kan gå i ulike retninger – enten du vil bli blikkenslager, rørlegger, tømrer, betongarbeider eller noe annet. Og så er det fint å jobbe praktisk.