Kjersti Marie brukte litt tid på å bestemme seg for yrkesretning på videregående. Nå er hun strålende fornøyd med valget om å bli anleggsrørlegger.
- Planen min var egentlig å bli bonde eller gartner, men det var som anleggsrørlegger at jeg fant det yrket som passet meg best, sier Kjersti Marie Slettvåg Løkås.
18-åringen fra Trøndelag hadde opprinnelig startet på landbrukslinjen på videregående skole, men etter det første året byttet hun til anleggsgartner. Det tok imidlertid ikke lang tid før hun innså at hun trivdes bedre med å legge rør enn å rake plen.
- Noe av det beste med å være anleggsrørlegger er den varierte hverdagen og muligheten til å jobbe utendørs i all slags vær. Jeg stortrives som lærling, legger hun til.
Siden sommeren 2023 har Kjersti Marie vært lærling i Solberg maskin, et datterselskap av Peab. For tiden jobber hun på et prosjekt i Skaun, hvor det etableres hovedvannledninger mellom Eggkleiva og Børsa.
- Det er fysisk krevende arbeid hvor vi legger 12-18 meter rør om dagen. Jeg får prøve meg på mange forskjellige oppgaver og liker godt variasjonen hvor jeg bruker både hodet og kroppen, forteller hun.
Lønn under utdanning
Som anleggsrørlegger handler jobben om å lage og vedlikeholde infrastruktur for vann og avløp i forbindelse med anleggsprosjekter. Det kan innebære tunge løft og er et yrke hvor man ikke bør være redd for å bli skitten på hendene.
Kjersti Marie har allerede jobbet på tre ulike prosjekter i Trøndelag samt Møre og Romsdal. Den erfaringen kommer godt med når hun om halvannet år tar fagbrev som anleggsrørlegger.
- Jeg har flyttet hjemmefra og bor i min egen leilighet. Som lærling får jeg lønn under utdanningen, noe som gjør det enklere å stå på egne bein, forteller hun.
Kjersti Marie har funnet seg godt til rette og har planer om å fortsette i anleggsbransjen. Hun skryter også av støtten hun har fått som lærling.
- Jeg føler meg godt ivaretatt og har bare positive ting å si om opplæringen. Det har gjort det enklere å komme inn i miljøet, samt lære rutinene og arbeidsoppgavene. Jeg håper å kunne videreføre dette og få ansvar for min egen lærling når jeg har tatt fagbrevet, avslutter Kjersti Marie.