– Vi anbefaler definitivt andre å søke sommerjobb hos Peab, sier Mjahed og Ingrid i kor.
Tekst: Anne Lene Blystad
Foto: Mats Bakken
Det er to skikkelig fornøyde studenter vi får snakke med en høstdag i slutten av september. Mjahed Babawat og Ingrid Astrup var begge med på rehabilitering og utvidelse av Eikeli videregående skole i sommer. De ser tilbake på en veldig lærerik og morsom tid hos Peab, som ble bedre enn de hadde forestilt seg.
– Jeg forventet å få enkle oppgaver som sommervikar, men ble fort sett på som en av teamet og fikk mye mer ansvar enn jeg hadde sett for meg. Dette var ekstremt lærerikt og noe jeg satte stor pris på, sier Mjahed.
– Jeg synes det var spesielt gøy å få være med på kombinasjonen av å rehabilitere og bygge nytt, i tillegg til at Eikeli er et prosjekt med høye ambisjoner for miljø og energieffektivisering. Alt dette er temaer i fagene ved spesialiseringen jeg har valgt. Sommerjobben på Eikeli nådde absolutt opp til forventningene, sier Ingrid.
Godt miljø er det viktigste
Både Ingrid og Mjahed er nå tilbake på skolebenken. Når de blir spurt om hva som gjør en arbeidsplass attraktiv for dem, så er de ikke i tvil. Det er et godt arbeidsmiljø som er det viktigste.
– Godt miljø, trivsel og at kollegaer er omgjengelige, står øverst på lista mi. Er det et godt miljø på jobb, som hos Peab, så blir selv de vanskeligste tingene enkle, sier Mjahed.
– For meg er det viktig å bli sett, og å kunne være meg selv i arbeidshverdagen, og det opplever jeg absolutt hos Peab. Det har vært utrolig kjekt å være en del av et så morsomt og hyggelig miljø. Vi ble tatt godt imot fra dag én og følte oss som en del av teamet, sier Ingrid.
Ingrid nevner at hun opplever at de andre kollegaene var spesielt flinke til å inkludere henne og Mjahed i alle de ulike oppgavene de hadde.
– Vi ble automatisk tatt med, enten det var for å utføre ulike oppgaver eller sjekke ut noe. Jeg liker den dynamiske hverdagen på en byggeplass, hvor ingen dager er like.
Positivt å være to studenter på samme prosjekt
I starten av sommeren fikk de to studentene oppgaver som det var naturlig for dem å gjøre sammen. Etter hvert fikk de oppgaver ut ifra det hver av dem var interessert i. Både Ingrid og Mjahed fremhever det som en fordel å være to studenter sammen på sommerjobb.
– Det var definitivt fint. Det føltes veldig trygt å vite at vi var to på samme sted, og ha en sparringspartner som jeg kunne diskutere litt med uten å måtte gå direkte til de andre på kontoret, sier Ingrid.
Mjahed fortsetter:
– Ja, det var koselig å kunne dele opplevelser og kunnskap fra to forskjellige utdanningssteder for å bistå i prosjektet på en best mulig måte fra hver vår side.
Veien til byggebransjen som yrkesvalg
Mjahed tar nå mastergrad i bygg og konstruksjonsteknikk ved OsloMet, og Ingrid tar master i bygg- og miljøteknikk ved NTNU Trondheim. Mange vil nok kjenne seg igjen i veien de gikk for å bestemme seg for studieretning.
Ingrid tok et friår på folkehøgskole etter videregående. Dette ga henne litt mer tid til å tenke, før hun bestemte seg for studieretning.
– Jeg endte opp med eliminasjonsmetoden. Da fant jeg ut at det var mye som jeg ikke ville studere. Bygg var en av linjene som sto igjen som noe jeg ganske definitivt kunne tenke meg. Jeg søkte meg derfor inn på byggingeniør i Trondheim, og synes at tre år var et veldig fint sted å starte.
Ingrid forteller at hun i løpet av bacheloren fant ut at byggfag var helt riktig valg for henne, og fortsatte på en master.
– Jeg liker at det er så utrolig mange ulike ting det er mulig å jobbe med innenfor bygg. Jeg har valgt å spesialisere meg innen bygningsfysikk og bygningsteknikk, men i starten ante jeg ikke at jeg kom til å interessere meg for det, sier Ingrid.
Ingrid sier at hun er glad for at hun fikk jobbe med mye relatert til bygningsteknikk i sommer, som for eksempel kvalitetssikring av teglkonstruksjoner. Hun jobbet også med innhenting av dokumentasjon til materialer opp mot miljøsertifiseringen BREEAM-NOR.
Mjahed forteller at studievalget hans er inspirert av tre eldre brødre. To av dem er sivilingeniører og en er arkitekt.
– Jeg har alltid vært interessert i fysikk og matte generelt, og ettersom jeg fikk kjennskap til byggebransjen via brødrene mine og våre private byggeprosjekter, så har jeg gradvis blitt mer interessert i det også.
Han forteller at han er takknemlig for at han fikk erfaring fra en byggeplass i sommer.
– Jeg ser frem til å jobbe som rådgivende ingeniør etter endt videreutdanning. Det å ha fått mulighet til å lære noe om hvordan alt foregår på en byggeplass, vil kunne hjelpe meg mye som rådgivende ingeniør. Jeg er takknemlig for tilliten og støtten som prosjektlederen og teamet har gitt meg underveis. Med tanke på erfaringen jeg har fått hittil, ser jeg ikke bort fra å jobbe hos en entreprenør. I så tilfelle vil jeg så klart foretrekke Peab.