Peab har fullført byggingen av den nye bussterminalen i Giæverbukta, som av avisen Nordlys beskrives som en suksesshistorie. Prosjektet ble levert 20 millioner kroner under budsjett og med utstrakt bruk av lokale underentreprenører.
Onsdag 4. desember ble den nye bussterminalen offisielt åpnet, med blant annet ordfører Gunnar Wilhelmsen til stede. Terminalen, ved Tromsø lufthavn, håndterer over en million reisende årlig og er dermed det største kollektivknutepunktet i Nord-Norge.
Byggherre Statens vegvesen var representert under åpningen ved vegdirektør Ingrid Dahl Hovland. I sin tale fremhevet hun prosjektets kostnadseffektivitet.
– Sammen med vår hovedentreprenør Peab Anlegg, har vi levert en moderne bussterminal av høy standard, og det hele 20 millioner kroner billigere enn beregnet. Det er vi svært stolte av, sa hun.
Totalkostnaden for prosjektet er ca. 210 millioner kroner. Ettersom bussterminalen er finansiert med bompenger, påpeker Nordlys at kostnadsbesparelsene er spesielt viktige for innbyggere i Tromsø.
Internt samarbeid
Med rundt 720 bussavganger daglig har det vært en utfordring å bygge ny bussterminal samtidig som man holder åpen den eksisterende.
– Det er snakk om et lite område hvor det har vært produsert mye med flere aktører inne samtidig på grunnarbeid, overflatearbeid, betong og bygg. Vi har jobbet for å ivareta alles behov for produksjon og fremdrift underveis, sier prosjektleder Magne Johansen i Peab Anlegg.
Han påpeker at prosjektet har vært en kollektiv innsats med utstrakt samarbeid mellom forretningsområdene i Geografien. Både Peab Bygg, Peab Asfalt og Swerock har bidratt med viktige leveranser.
– Jeg vil takke for det gode samarbeidet gjennom hele prosessen. Jeg har også vært omgitt av et fantastiske team fra Anlegg som har sørget for at vi har fått dette prosjektet i mål. Sammen har vi bygget en terminal som er et stort løft for kollektivtransporten, sier Johansen.
Regionale ringvirkninger
Bussterminalen er den første store utbyggingen i bypakken Tenk Tromsø. Den har som mål å forbedre transportinfrastrukturen, samt fremme gange, sykling og kollektivtransport i byen.
Den nye terminalen er universelt utformet, med gode løsninger for rullestolbrukere, samt retningsinformasjon for blinde og svaksynte. Vannbåren varme sørger for snø- og isfrie gangveier, og venterommet er utstyrt med moderne fasiliteter inkludert toaletter og 150 sitteplasser.
– Dette prosjektet er et godt eksempel på hvordan Peab leverer høykvalitetsinfrastruktur til glede for både innbyggere og samfunn. Vi er også stolte over at 28 lokale underentreprenører har vært involvert, noe som har bidratt til positive økonomiske ringvirkninger i regionen, avslutter Anders Høvik, adm. direktør i Peab Anlegg.