Norges høyeste fryselager, Våler i Østfold

Peab har fått opp skjelettet på det 35 meter høye fryselageret som bygges for Unil på Våler i Østfold.

Unils eksisterende importlager i Våler vokser fort for tiden. Byggprosjektet startet i oktober 2014 og i desember 2015 vil størrelsen på importlageret være fordoblet fra 11 000 kvm til 22 000 kvm.

Foruten Norges høyeste fryselager blir det også bygget et nytt tørrvarelager, et lavt fryselager, nye mottaksarealer og gjennomstrømmingslager, samt et kontorbygg. Byggherre er Våler distribusjonslager AS og kontraktssummen er på 125 millioner kroner eks. mva.

Lokale underentreprenører

Totalentreprenør Peab er omtrent halvveis i byggeprosessen, og har ca. åtte funksjonærer i arbeid på prosjektet. I tillegg jobber ca. 20 underentreprenører her, og Peab har i første rekke jaktet de lokalt etablerte.

− Vi er veldig fornøyde med at cirka 70 prosent av kontrakten er opphandlet lokalt, forteller Peabs prosjektleder Erik Brekke.

Full fokus på isolasjon

Han forteller at de fleste lagerbyggene er forholdsvis ukompliserte å bygge. Den største utfordringen er fryselagrene, og da spesielt det som blir Norges høyeste. Gulvet inne i fryselageret bygges på en spesiell måte, med to lag betong med isolasjonssjikt mellom. Det er også valgt en miljøvennlig løsning med vannbåren varme, samt varmekabler, i det nederste sjiktet med betong. På den måten blir det dobbel frostsikring.

− Det er ekstremt viktig at vi bygger tett bygg, og ivaretar isolasjon på en god måte. Det handler om hvordan bygningskroppen kommer til å oppføre seg med en innvendig temperatur på minus 26 grader, og når det ute kan bli godt over 30 grader om sommeren. Stålet drar seg sammen, og dersom vi ikke har tatt høyde for dette i byggeprosessen og prosjekteringen vil det kunne oppstå spenninger i bygget som kan føre til lekkasjer, forteller Erik Brekke.

Energibesparende høyde

Swisslog leverer innmaten til det høyteknologiske og helautomatiserte fryselageret. I en pressemelding skriver Swisslog at Unil vil oppnå store energibesparelser i det høye fryselageret sammenlignet med tradisjonelle lagre. Det meste av kulden forsvinner ut gjennom taket, og ved å bygge i høyden minimeres denne overflaten.

Unil AS er ansvarlig for utvikling, innkjøp, produksjon og import av Norgesgruppens egne merker, blant annet Eldorado, First Price, Folkets, Fiskemannen og Jacobs Utvalgte.

Beskrivelse
Nybygg fryselager
Byggetid
2014-2015
Kontraktssum
125 MNOK eks mva
Kunde
Våler distribusjonslager AS
Vi bruker cookies. Du aksepterer bruk av informasjonskapsler ved bruk av dette nettstedet.