Vernebygg for MS Finnmarken, Stokmarknes

Peab har bygget nytt vernebygg for MS Finnmarken. Den ​16. juni 1999 ble det gamle hurtigruteskipet ilandsatt ved Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Nå er skipet endelig under tak, og pryder landskapet gjennom enorme glassvegger.

Hurtigrutemuseet vant Norsk Stålkonstruksjonspris 2021

Dette er den tredje utmerkelsen som vernebygget MS Finnmarken får. Tidligere i år vant bygget den nasjonale prisen for Norge på European Steel Awards (ESDA) 2021, i tillegg til den gjeveste stålprisen i Europa, ESDA 2021 Laureate.

Vinnere av Norsk Stålkonstruksjonspris 2021

  • Prosjekt: Vernebygg MS Finnmarken, Hurtigrutemuseet
  • Byggherre: Vernebygg
  • Arkitekt: LINK Arkitektur
  • Konstruktør: Multiconsult Norge
  • Entreprenør: Peab Bjørn Bygg
  • Stålentreprenør: IMTAS Prosjekt

 

En av verdens største museumsgjenstander, MS Finnmarken, er nå bygget inn, og har blitt en mer integrert del av Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Det meste av bygget er i glass og stål, og byggets form er inspirert av Hurtigrutens fart og aerodynamiske form. Bygget har tatt opp i seg elementer fra skipet, og spesielt den skrå formen var typisk for 1950-tallet.

Grunnflaten er på 2 000 kvadratmeter, og fasaden består av 2.500 kvadratmeter glass, så MS «Finnmarken» synes godt i landskapet.

Byggeprosessen 
Ved sjøkanten der skipet har stått plassert siden 1999 var det brådypt, med 20 meter rett ned til havbunnen. Derfor måtte vi først sikre grunnen, og enorme mengder med masser ble brukt for å bygge ut område. Selve byggeprosessen videre har stort sett foregått metervis over bakken, ytterst på kaikanten. Bygget er dimensjonert for å tåle det nordnorske klimaet, og overbygget skal kunne bevege seg opp til åtte centimeter ved full storm og orkan ved hjelp av et “trekkspillsystem” over den eksisterende bygningsmassen.

Vi har også restaurert og bygget på den eksisterende bygningsmassen i tilknytning til Vernebygget, slik at hele Hurtigrutemuseet nå fremstår som nytt og moderne.

Utenfor publikumsområdet er det i tillegg en egen avdeling med moderne kontorer med plass til ti personer.

Signalbygg
Med sin spesielle arkitektur befester Vernebygget seg som et av våre signalbygg i Nord-Norge. Her har vi forent gammelt og nytt på en moderne og framtidsrettet måte.

Beskrivelse
Nytt Hurtigrutemuseum og vernebygg over skipet
Byggetid
April 2019 - Februar 2021
Kontraktssum
128 MNOK eks. mva
Kunde
MS Finnmarken
Arkitekt
LINK arkitektur