Ingrid ser utallige jobbmuligheter

Ingrid (20) er lærling i vei- og anleggsfaget, og synes ikke det er så verst å tjene penger samtidig som man lærer.

Hvorfor valgte du yrkesfag?
Jeg valgte yrkesfag fordi jeg var lei av teori og ville lære i praksis. Når valget sto mellom bøker på innsiden av de fire samme veggene eller arbeid ute med maskiner, ble valget enkelt. Jeg liker å jobbe med noe praktisk og lære av å faktisk gjøre det. Det er noe helt annet enn å lese om det i en bok.

Hvordan trives du som lærling i Peab?
Jeg trives som lærling fordi alle dager er forskjellige. Her får jeg se og lære, før jeg får prøve selv. Når jeg får gjort det mange nok ganger, kommer det nesten automatisk. Siden hver dag og hver jobb er forskjellig, får jeg utfordret meg selv. Jeg lærer best av å planlegge, utføre og evaluere, og det er akkurat det denne jobben går ut på. Det er fint å jobbe på anlegg. Og det er ikke så verst å tjene penger samtidig som man lærer.

Hva blir veien videre etter fagbrevet?
Når jeg har tatt fagbrev i vei- og anleggsfaget til sommeren, begynner jeg læretiden som anleggsmaskinfører. Så frister det med teknisk fagskole, slik at jeg en dag kan jobbe både inne og være ute og få brukt kroppen. I bygg og anleggsbransjen er det mange muligheter og veier – det er bare fantasien som setter grenser for hva du vil bli.

Hvorfor bør flere velge bygg- og anleggsfag på VGS?
Jeg gikk ikke bygg og anlegg før jeg startet som lærling og tok faget som privatist. Men yrket er fantastisk og spennende. Det er utallige jobbmuligheter og forskjellige spesialiseringer. Du trenger verken å være sprek, sterk eller et geni. Bygg- og anleggsfag passer for alle – til og med i alle aldre. Jeg selv er en jente på 20 år og har jobbet med en som var 78 år, og han gjorde jobben like bra som hvem som helst andre. Det synes jeg er gøy med denne bransjen, den er for alle som er interessert!