Frøy går på skole 6 uker i året

Møt Frøy (18) som aldri har en kjedelig dag som tømrerlærling hos Peab i Harstad.

Hvorfor valgte du yrkesfag?
Jeg tok ett år studiespesialisering på videregående. Så ble jeg overtalt av min far, som jobber i bransjen, til å prøve tømrerfaget. Han snakket så varmt om det, og nå liker jeg det veldig godt.

Hvordan trives du som lærling i Peab?
Jeg trives i et godt miljø med fine kolleger. Jeg møter nye folk hele tiden, og det er aldri kjedelig. Akkurat nå er jeg på et nytt leilighetsbygg. Jeg har vært med på å bygge alle ytterveggene, og nå er vi inne og gjør mye forskjellig. Det er fint å lære om hvordan et bygg blir til, og det er gøy å bygge noe som er viktig for samfunnet. 

Hva blir veien videre etter fagbrevet?
Det er mer enn to år til, og jeg har ikke rukket å tenke så mye på det. Foreløpig er jeg mest opptatt av utdannelsen. Jeg er seks uker i året i Svolvær, der jeg går på NESOs lærlingskole – fordelt over tre perioder. De har den samme undervisningen som byggfag på vanlig videregående, men gjør det på kortere tid.

Er det noe som har overrasket deg underveis?
Hvis noen hadde sagt til meg for to år siden at jeg skulle bli lærling i byggfag, ville jeg ikke ha trodd på det. Det var ikke i tankene mine, men så innså jeg at det var bra for meg – og nå er jeg veldig fornøyd med valget jeg tok.

Hvorfor bør flere velge bygg- og anleggsfag på VGS?
Du vil alltid ha nytte av det. Det er en fin erfaring å ha med seg videre i livet. Hvis du går ferdig lærlingetida og finner ut at du heller vil gjøre noe annet, finnes det veldig mange muligheter – både innenfor byggfag og på andre områder.