Skateboard trigget sansen for betong

Marcus (24) fikk et nært forhold til betong da han begynte å skate som 11-åring. Nå trives han som lærling i betongfaget hos Peab i Bergen.

Hvorfor valgte du yrkesfag? 
Jeg er glad i å bruke hendene og jobbe ute. Jeg er ikke så skoleglad. Først gikk jeg ett år på allmennfag på videregående. Så prøvde jeg byggfag i stedet – og det var rett valg for meg. Siden jeg begynte å skate for 13 år siden, har betong-skateparker vært en av mine store interesser. Derfor måtte det bli betongfaget.
 
Hvordan trives du som lærling i Peab? 
Jeg trives veldig bra. Det er et supert firma, de har tatt meg godt imot. Som lærling får jeg mange av de samme arbeidsoppgavene som fagarbeiderne. Det gjør at jeg blir flinkere. 

Hva blir veien videre etter fagbrevet? 
Jeg har tre års læretid og skal ta fagprøven mot slutten av året. Så vil jeg fortsette å jobbe med betong i Peab. Det er slik jeg tenker nå. Drømmen er å bruke noe av kunnskapen til å bygge en skatepark på fritiden, men det får bli på sikt.  

Er det noe som har overrasket deg underveis? 
Betongfaget er ikke så tungt som noen skal ha det til. Og jeg trives godt med å jobbe ute hele dagen.  
 
Hvorfor bør flere velge bygg- og anleggsfag på VGS? 
Det er helt supert å jobbe på anlegg. Betongfaget er blant de best betalte innen bygg og anlegg, og det er jo en god motivasjon. Selve arbeidet er givende og meningsfullt. Du bruker kanskje flere måneder på å bygge opp forskallingene til noe som skal støpes i løpet av timer. Så river du ned alt du har bygd – og ser du resultatet der og da. Og tenker på at det skal stå i hundre år.