Sammen med UNHCR bidrar Peab til husly for flyktninger

Peab er stolt sponsor av non-profitselskapet Better Shelter, som sammen med UNHCR og Ikea Foundation, har utviklet en ny type bolig for mennesker på flukt.

Boligen Better Shelter har en utforming og materialer som er utviklet gjennom testing av ulike prototyper i forskjellige land med varierende klima. Boligen skal beskytte både mot varme og kulde, og skal fungere like bra i Nord-Irak der det snør om vinteren, som i den tørre varmen i Kenya. Flyktninger er spurt om hva som er viktigst for dem, og design og funksjoner er utviklet ut fra deres behov.

Sluttresultatet er en 17,5 kvadratmeter stor, huslignende konstruksjon, som kan installeres hvor som helst. Monteringen krever ingen ekstra materialer, og kan settes opp på steder der det er begrenset med naturressurser og byggematerialer.

Better Shelter er beregnet på lengre opphold, som skal bidra til et tryggere liv i den tiden man er på flukt. Det er en boligløsning for store flyktningssituasjoner, der det kun er mulig å bygge opp midlertidige boforhold.

Boligen kommer i to flate pakker med alle nødvendige verktøy, og på 5-6 timer kan fire personer sammen bygge en bolig. Man trenger ingen spesiell kunnskap eller andre verktøy for å montere huset. Huset består av en galvanisert stålramme som festes til bakken. Vegger og tak består av UV-beskyttende plastpaneler. Huset kan monteres direkte på bakken eller på et sementfundament.

Minst fem personer kan bo i en Better Shelter-bolig. Hjemmet har fire vinduer, fire lufteventiler og en dør som kan låses. Et solcellepanel på taket gir strøm til en innebygd taklampe, og mulighet for å lade elektronikk som mobiltelefoner via en USB-kontakt. Boligen kan tilpasses mange ulike miljøer og behov.

At den er modulbasert betyr at hver enkelt del kan byttes ut hvis den blir ødelagt, og boligene kan settes sammen for å danne større bygg. Disse brukes til alt fra medisinske klinikker til skoler.

Levetiden for en Better Shelter-bolig er minst ett år - sammenlignet med et familietelt, som i gjennomsnitt varer tre måneder.

I løpet av det siste året har Better Shelter levert totalt 14 393 boliger til UNHCR. De ble levert i 20 forskjellige land.